[...] mimo wyraźnie podniesionego stężenia glukozy i insuliny. Prawdopodobnie dzieje się tak, gdyż w pierwszym okresie powysiłkowym organizm chłonie węglowodany, jak gąbka, nawet bez pośrednictwa insuliny. Jest to najlepszy okres na podawanie węglowodanów, białka serwatkowego i/lub aminokwasów oraz kreatyny. Ma to mniejsze znaczenie dla kulturystów [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Nieodpowiednia higiena snu, stres, zła dieta czy używki mogą wpływać na to, jak przebiega proces zasypiania oraz, jak kształtuje się jakość snu. Czasem wystarczy tylko kilka drobnych zmian, głównie w okresie na 2-3 godziny przed snem, aby znacznie ułatwić sobie życie i wyeliminować problemy z zasypianiem. Jednak czasem organizm potrzebuje nieco [...]
[...] zalecenia dietetyczne, dla maksymalizacji wyników sportowych Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3-3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na kg m.c., czyli 120 g tłuszczy (1080 kcal), 27% 4,57 g [...]
Odżywki białkowe są najpopularniejszym dodatkiem i składnikiem diet osób aktywnych i dbających o wygląd swojej sylwetki. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
[...] wegetarianin jest w stanie uzyskać odpowiednią ilość białka, jednak jedzenie ryb i owoców morza znacznie to ułatwia, szczególnie jeśli poszukiwane są źródła chudego białka, bez dodatku węglowodanów czy tłuszczy. Owoce morza są pełne składników odżywczych Oprócz kwasów omega-3 i białka, owoce morza są bogate w kilka innych składników odżywczych. [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] 55% węglowodanów, 26% tłuszczów (dieta standardowa) Diety stosowano w ciągu 48 h po grze w piłkę nożną. Dodatkowo pozostałe grupy sportowców prowadziły symulowane mecze, bez kontaktu (naukowcy chcieli ustalić, czy fizyczny kontakt w trakcie meczu wpływa na resyntezę glikogenu). Wyniki wskutek prowadzenia wysiłku stężenie glikogenu mięśniowego [...]
[...] w tym także nowotworów. Jeśli chodzi o odmiany batatów, to najwięcej przeciwutleniaczy ma odmiana fioletowa. Bataty wspierają narząd wzroku Oczy to bardzo istotny organ, bez którego ciężko sobie wyobrazić funkcjonowanie. W jaki sposób bataty mogą je chronić? Odmiana pomarańczowa zawiera bardzo duże ilości beta-karotenu, który jest [...]
[...] WPI, w porównaniu do stężenia wyjściowego wyraźnie spadło stężenie transportera LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy [...]
[...] treningami, gdy celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, konieczne jest zjadanie mniej, niż wydatkujesz na treningu, łącznie z tym, ile Twój organizm wydatkuje w ciągu doby, bez aktywności. Produkty o niskim stopniu przetworzenia Kolejna kwestia to bazowanie na produktach niskoprzetworzonych. Mają one zazwyczaj wysoką wartość odżywczą. [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
[...] komórki piankowate (z LDL), cholesterol, jego estry i fosfolipidy. Tak więc nic dziwnego, iż rozmaite tłuszcze mogą mieć wpływ na miażdżycę (gdy są dostarczane w nadmiarze i bez zbilansowania źródeł kwasów tłuszczowych). Piśmiennictwo: Sandra Reeg and Tilman Grune “Protein Oxidation in Aging: Does It Play a Role in Aging Progression?” [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
[...] koktajle, dodatek do pieczywa, nabiału, naleśników, deserów), 20% białka wegańskiego, brak dodatku cukrów prostych, brak GMO, tylko 72 kcal na sugerowaną porcję, produkt bezglutenowy, brak obecności oleju palmowego, 4,89 g zdrowych tłuszczów w 15 g porcji, 2,98 g białka w 15 g porcji. Zastosowanie Quamtrax Choco Vegan Protein w diecie [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie naszemu organizmowi soli w diecie jest ważne, jednak spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może prowadzić do [...]